Gereedschapskeuze

Efficiency: productiviteitsverhoging in steek/draaibewerkingen

Het is voor u geen nieuws dat iedere machinefabriek wel één of meerdere draaibanken heeft staan, voor sommigen is het zelfs de absolute ruggengraat in de productie. Stel nu dat de mogelijkheid zou bestaan om 7% productiviteitsverhoging op draaibewerkingen te behalen, zonder enige aanpassing aan de machine?

Stelt u zich de impact eens voor, met name onder aan de streep op de bedrijfsvoering. Juist, die is enorm! (Lees ook ons artikel ‘Besparingspotentieel in productie‘)Alvast gefeliciteerd met de productie verhoging!

Bij deze zeg ik dan ook alvast gefeliciteerd, want een dergelijke optimalisatie gaan we gewoon halen! Hoe ik dat zo zeker weet? Simpelweg omdat ik in praktijk verbeteringen tot 35% heb meegemaakt.

Klinkt op het randje van ongeloofwaardig zie ik u denken? Dat gevoel had ik eerst ook. Juist om die reden vind ik het ook zo boeiend om mijn ervaring met u te delen. En dat terwijl schrijven echt niet mijn grootste hobby is. Als van oorsprong  draaier/frezer ligt mijn passie in het verspanen…punt.

Productie verhoging van 33% (!)

Als u met mij mee kijkt naar het praktijkvoorbeeld van de fabricage van buigrollen -zie de plaatjes hiernaast-, dan valt direct op dat de productie kan worden opgevoerd van 28-30 stuks p.u. naar 40 stuks door een slimme gereedschapskeuze te maken.

Een simpel rekensommetje leert dat we het hier over een verbetering hebben van meer dan 33% (!) Hoe we dat doen? Het antwoord ligt in het gebruik van de Beyond Evolution gereedschaplijn, een krachtige innovatie van Klein Tooling partner Kennametal.

Wellicht goed om te weten dat Kennametal meer dan 50 pagina’s gedetailleerde documentatie over dit unieke programma heeft dat als enkelvoudig systeem alle groef-/afsteek operaties afdekt. Deze neem ik met alle plezier persoonlijk met u door, maar voor nu concentreer ik mij op de highlights:

  • Enkelzijdige wisselplaat; dieper steken
  • Axiaal inzetbaar
  • Actieve koeling op de juiste plek; hogere standtijd, spaanbrekend effect
  • Gemak dient de mens; geen omsteltijd, minder complexiteit, geen verloren machineslagen
  • Hoogwaardige bewerkingskwaliteit
  • Tot ruim 30% hogere productiviteit

Bent u net zo gedreven om een verbetering van 7% te behalen?

Aan het begin van dit artikel was u misschien een beetje getriggerd door de 7% verbetering en de impact hiervan op de bedrijfsvoering die ik beloofde. Inmiddels begrijpt u hoop ik waarom ik zo enthousiast ben om mijn bevindingen met u te delen, die 7% haalt u namelijk op uw sloffen!

Gerelateerde artikelen